На 22 декември християнският свят почита Света великомъченица Анастасия Римлянка,

загинала за християнската вяра през 290 година по времето на жестоките гонения над християните при управлението на император Диоклетиан.

Светицата получила като знатна римлянка блестящо образование и християнско възпитание от известния учител и таен християнин Хрисоген по желание на вярващата си майка.

Красивото и умно момиче било омъжено против волята му след смъртта на майка си по заповед на властния си баща за богат,красив и известен младеж,когото не харесвало и не обикнало.

След смъртта на родителя си Анастасия била подлагана на унижения и физически изтезания от алчния си и жесток съпруг,който се противопоставял на жестовете на милосърдие и добрини,които младата жена извършвала с парите от собственото си наследство.

Въпреки дългогодишния домашен затвор и тормоз,пламенната християнка намирала начин тайно да върши благотворителна дейност.

Съпругът- изверг починал внезапно на път и вече приказно богатата вдовица най- после открито,с радост,придружена от слугите си,се отдала на християнско мисионерство и милостиня.

Тя посещавала затворите и помагала на християни и невинно осъдени със средства и духовна утеха.Пътувала дори в далечни земи ,за да върши добри дела. Два пъти била залавяна от езическите власти на гр .Илион и осъждана на мъки като християнка.

Преди това била увещавана да встъпи в изгоден брак,а сетне и да дари имуществото си на богатия градоначалник- мъчител,ако иска да бъде пощадена .

Отказала с думите,че богатството й принадлежи на бедните,след което била умъртвена.Канонизирана от Църквата след десетилетия и покровителства девойки и жени,които ги грози опастност от съпружеско и мъжко насилие,особено от войнстващи атеисти .

Честит празник!