Областната организация на ВМРО се поклони пред подвига на Васил Левски

С лозунга: “Героите не умират!” врачанските войводи снощи почетоха с факелно шествие 146 години от гибелта на Апостола на свободата.

От площад “Суми“ през централния булевард “Никола Войводов” членове и симпатизанти на организацията преминаха под траурните звуци на тъпан.

Със запалени факли и патриотични възгласи те стигнаха до паметника на най- великия български борец за национално освобождение и “чиста и свята република”.

Там народният представител Красимир Богданов се обърна към родолюбивите врачани с кратко експозе за причините,поради които Левски остава символ на най- чистите български копнежи за свобода и “ човешки правдини” ,както и за правотата на неговата стратегия за национален суверинет чрез прецизна подготовка на народната революция.” На нея за святото дело се дължи Априлското въстание,което доведе до Освобождението ни от петвековната тирания.

Ненапразно то беше повсеместно там,където Апостолът бе положил всички сили за създаване на силни организации.Най- значимият принцип, който Левски е отстоявал ,е вишегласието в съставената от него “НАРЕДА за освобождение” .

Този принцип трябва и ние да следваме и прилагаме.Ако той бе доживял свободата,щеше да бъде един изключителен български политик от европейска величина “ – подчерта депутатът.

С едноминутно мълчание,поднасяне на цветя и коленичили пред паметника на най- почитания българин присъстващите засвидетелстваха своята признателност към завещаните ни от него във времето,което ни “ обръща и ние него” принципи.

На равенство пред закона на всички,които му “ се подчинят наравно с българина…,там ,където живее- в България,Тракия,Македония…в тази земя,населена с българи…да се управлява според традициите и обичаите на българския народ.”