Всяка година Община Козлодуй отбелязва празникът на виното на централния площад, където се събират стотици граждани и гости на град Козлодуй. Провеждат се конкурси за най-добро домашно вино и най-вкусно домашно мезе, пресъздава се обичая свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване, шествие на кукерски групи, инициативи на Общински детски и младежки парламент по случай Свети Валентин, концерт на самодейните състави и гост-изпълнители.
Поради въведената епидемична обстановка празникът тази година няма да се осъществи по традиционен начин.
Община Козлодуй предостави възможност на пенсионерските клубове сами да изберат сред своите членове най-добрия винар и най-добрия майстор на домашно мезе.
Всички пенсионерски клубове се включиха в инициативата: Културен Клуб на пенсионера „Здравец“, Козлодуй, Квартален Клуб на пенсионера „Турлашка махала“, Козлодуй, Пенсионерски клуб „Мъдри сърца и приятели“, Хърлец, Пенсионерски клуб „Здраве“, Хърлец, Пенсионерски клуб „Здравец“, Гложене, Пенсионерски клуб „Златна есен“, Бутан и Клуб на пенсионера и инвалида, Крива бара.
Община Козлодуй награди с грамоти и подаръци всички пенсионери, излъчени от самите клубове за най-добър.
Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.
Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.
На днешният празник Ви пожелаваме приятни емоции и много усмивки! Бъдете здрави, опиянени от щастие и любов, изпълнени с вяра и оптимизъм.