Началото на Международния фолклорен фестивал „Танци край Дунава“ бе дадено  в навечерието на Деня на река Дунав – 29 юни.

На церемонията за тържественото откриване, която се състоя на сцената при Художествената галерия „Н. Петров“, присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, областният управител Албена Георгиева, секретарят на Народно читалище „Цвят 1870“ Любомир Илиев, архимандрит Самуил.

Венци Пасков приветства стотиците хора, събрали се в Крайдунавския парк, за да присъстват на проявата.

Гордеем се, че нашият град е домакин на това утвърдено вече събитие, което е част от Националния културен календар. Тази година Видин приема като гостоприемен домакин професионални танцьори, певци и инструменталисти от град Зайчар, Сърбия и град Дробета-Турну Северин, Румъния. На тази сцена ще видим и нашите талантливи изпълнители от Представителния фолклорен ансамбъл „Цвят” и Детския танцов състав при видинското читалище. Общината ще продължава подкрепата си за реализирането на фестивала и занапред, както и за десетките ентусиасти, които с много любов работят за съхраняване и популяризиране на фолклорното богатство в трансграничния регион“ – каза заместник-кметът и обяви 12-то издание за открито.

Историята на фестивала „Танци край Дунава“ започва преди 22 години по инициатива на Народно читалище „Цвят“ и с решение на Общински съвет – Видин. Целта му е да запази културното наследство на страните-участнички, да създаде трайни международни културни контакти и подпомогне развитието на туризма.

Тазгодишното издание се организира от 28 до 30 юни.

Дванадесетото издание на фестивала се провежда под патронажа на видинския кмет Огнян Ценков.