На 19 август 1883 година се ражда Габрил Боньор „Коко“ Шанел, позната само като Коко Шанел – една от най-знаменитите дизайнери и основателка на едноименната къща за висша мода.

Тя е известна френска модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, една от най-влиятелните фигури в модата на 20 век. Определяна е като пионер в модата. Нейната философия, стремежът й към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, й отреждат важно място в развитието на модата. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва, списание TIME я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на 20 век, единственият представител от света на модата в класацията.

Шанел е дизайнерката, която първа предлага парфюм, който носи името й – Chanel №5, и която за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат). Chanel №5 остава класика, използва се и до днес.

Коко Шанел е наистина независима и самостоятелна жена. Има връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето си, но никога не се омъжва. Когато я питат защо не се е оженила за херцога на Уестминстър, тя отговаря: „Имало е много херцогини на Уестминстър, но има само една Шанел!“.

Репликите й, които тя е произнасяла за същността на модата са проникновени и задълбочени, и останали в историята до днес:

“Не обичам думата мода. Модата отминава, стилът остава: той е като дърво, което се обновява и развива.

“Бъдете внимателни с оригиналността- в дамската мода тя може да доведе до маскарад”.

“Ако сте били поразени от красотата на някоя жена, но не можете да си спомните с какво е била облечена, това означава, че тя е била облечена безупречно.”

“Парфюмирайте се навсякъде, където очаквате, че могат да ви целунат.”

“Жената, която не използва парфюм, няма бъдеще.”

“Модата днес може да направи избор само между вулгарността и някаква фалшива интелектуалщина.”