Билата на Врачанският Балкан, издигнати над бурно, кипящо море. Картината е възможна, ако морето е мъгла. Видео на метеорологичния феномен предизвика силен интерес в социалните мрежи. Спиращите дъха кадри са заснети от Александър Костов от Враца.

“Един приятел – Георги Хаджийски, той беше ходил и от него видяхме това с мъглите, че се получава така. И ние, още няколко приятели, отидохме да снимаме там. И друг път съм пробвал да отида горе и съм се надявал мъглата да е така ниска, но не се случва”, разказва Александър Костов пред БНР.

Природният феномен е рядка гледка. Мъглата минава през Балкана и му придава мистично излъчване. За да има по-голяма близост със скалите Александър заснема кадрите на километър-два над мъглата.

Някои от кадрите изглеждат магично, твърди той. Гледката отгоре, докато вървиш по пътя към Леденика, си струва, защото минаваш над мъглата.

“Първоначално си в мъглата. Мъглата беше много дебела. Имахме и друга идея – да хванем светлините на града, които пробиват през мъглата, те просто се размиват в мъглата, осветяват мъглата. Тя става жълто-синя. Смесват се много цветове”, обяснява Костов.

Той се занимава с видео професионално. Първоначално дори не мислел да качва клипа с потъналите в море от мъгла планински масиви, защото кадрите му били малко.

Сред заснетите от него клипове има такива на Белоградчишките скали и Клисурския манастир.