Китайският луноход “Юйту-2”, или “Нефритов заек-2” слезе по наклонена платформа от лунния модул “Чангъе-4” и остави първи следи по меката повърхност върху обратната страна на Луната, предаде агенция Синхуа.

Операцията бе заснета от камера на лунния модул. Управлението от Земята ставаше през спътника за ретранслация “Цюецяо”, позициониран стационарно високо над “тъмната страна” на Луната.

Всъщност и тази страна на Луната се огрява от Слънцето, но не се вижда от Земята, защото ротацията на планетата и нейния естествен спътник съвпада.

“Това е малка стъпка за ровъра, но е голям скок за китайската нация“, каза пред държавната телевизия главният конструктор на Проекта за изследване на Луната Ву Вейрен.

Той използва прочутата сходна фраза на първия човек стъпил на Луната Нийл Армстронг през 1969 г. 

Лунната повърхност е покрита с прах и затова върху нея остават ясни следи като върху сняг. Китайският луноход има шест колела и може да върви, дори ако някое излезе от строя. Скоростта му е 200 м/ч.

Преодолява наклон до 20 градуса и препятствия с височина до 20 см. Снабден е с панорамна камера, инфрачервен спектрометър, радар за измерване на разстояния и други уреди за изследване на повърхността на Луната.