„От културна гледна точка ние дори се нуждаем от първоаприлската шега. На фона на многото лоши новини хората имат нужда и от доза хумор, за да оцелеят морално.”

Никой не може да каже, кой, кога и как за първи път е излъгал и е създал традицията с пръвоаприлската шега. През годините има много предположения, като някои отнасят обичая към културата на древните римляни, които  имали голям празник на 1 април в чест на богинята Венера, включително с пищни празненства и всевъзможни шеги.

Забавното през тази година е, че този знаков ден е в разгара на предизборната кампания.

Но да се върнем на въпроса, къде е родината на първоаприлската шега?

Франция – родина на първоаприлската шега?

Най-правдоподобно обаче звучи историята за френския крал Карл IX, за когото се твърди, че е създал обичая с първоаприлската шега. Според Грегорианския календар Нова Година се празнувала на 1 април. С въвеждането на новия църковен календар през 1564 година кралят премества празника на 1 януари. Много от поданиците му обаче на били разбрали за промяната, разказва Хиршфелдер:

„Можем да предположим, че в началото много хора наистина са бъркали датата. По-късно мнозина нарочно подвеждали съседи, приятели или деца. И така на първи април хората започват да си позволяват шегички.”

На този първи април наистина се нуждаем от малко хумор сред черните новини, за това УСМИХНЕТЕ СЕ!

В миналото лошите шеги са изглеждали доста кофти. Хората например са били изпращани да изпълнят някаква измислена поръчка и то доста надалеч.

Нашите шеги днес са много по-безобидни, а сега са и повече от необходими!

Затова възползвайте се от възможността да се пошегувате!