„От голямо значение е какъв човек те обича.“

Това твърди Учителят Петър Дънов. Той е наричан още Бениса Дуно т.е. Този, който носи доброто чрез слово. Основателят на Бялото братство е една от най-изявените личности в духовната история на страната ни. Завършва основното си образование у нас. После учи богословие и медицина в САЩ. Връща се в  България и заедно със свои единомишленици създава Дъновизма. Това е философско-религиозно движение, което е регистрирано в Дирекцията по вероизповедания. Пише своите трудове, които и днес са обект на изучаване и анализи от страна на редица учени и духовни водачи в цял свят.

Точно сега 74 години след неговата кончина за съвременния човек в материалния и технократски 21-ви век наистина би било полезно да обърне внимание на

най-важните неща в отношенията между хората.

 1. Ако искаш да обичаш, не трябва да се страхуваш. Ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш.
 2. Когато иска да обсеби нещо с чувствата си, човек си създава карма. Когато дава свобода на хората, той се освобождава от своята карма.
 3. Не може да мислиш за някого, ако и той не мисли за тебе.
 4. Любовта е глуха за всички лоши, обидни думи. Ти не можеш да огорчиш сърцето на любящия човек, нито можеш да помрачиш ума му, нито можеш да смутиш душата му. На всички обиди и огорчения той ще се усмихне. Любовта е непобедима сила. Който има Любов, той е силен човек.
 5. Любов, която не може да издържи на всички изпитания в живота, не е истинска любов.
 6. Любовта не е в жертвата. Любовта изисква нещо повече от жертва. Жертвата е само закон за изкупване на нашите грехове.
 7. В любовта няма никакъв грях. Любовта е от Бога. Всяка любов, която повдига човека, иде от Бога.
 8. Любовта се проявява в живота извън времето и пространството. Тя не зависи от времето, нито от външните условия. Любовта идва от контакта на човек с Бога и се предава чрез вътрешен тласък, чрез вътрешен импулс.
 9. Заради любовта хората са готови на такива жертви, каквито без любов никога не биха направили.
 10. Любовта е вечният стремеж на две души.
 11. Разликата между човешката и божествената любов се състои в това, че божествената любов допълва всичко в човешката любов, без да я изменя.
 12. Любовта не е трайна, защото е толкова силна, че ако се застои, човек не би могъл да устои на нейните вибрации.
 13. Всеки се преобразява, когато почувства, че е обичан.
 14. Любовта не се изисква. Който иска любов, той няма любов в себе си.
 15. Когато двама души се обичат, те внасят импулс към нещо велико в целия космос.
 16.  Не можеш да обичаш някого, с когото не си имал връзка в миналото. Любовта между хората не се проявява само в един живот.
 17. Този, който ви обича, може да ви лекува, може и да ви учи. Най-голямото изкуство е човек да обича.
 18. За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки трябва да намери онзи, който го обича.
 19. Ако се сърдите, няма да постигнете любовта. Когато се сърдите, вие сте далеч от любовта. Със сърдене, с подозрение и съмнение любовта не се намира.
 20. Ако някой не обръща внимание на твоята любов, това нищо не значи. Ще дойде ден, когато той ще прецени това, което си му дал, и на любовта ти ще отговори с любов. Той ще плати с лихва за това, което е получил от тебе. Човек може да губи навсякъде и във всичко, но не и в любовта.
 21. Никога жената не трябва да плаче пред мъжа си, нито мъжът пред жена си.

22.От голямо значение е какъв човек те обича. Ако те обича обикновен човек, и ти ще станеш обикновен. Ако те обича талантлив човек, ще станеш талантлив. Ако те обича гениален, ще станеш гениален.

 1. Когато обичаш някого, ти не можеш да живееш без него. Това е обич, това е вътрешният смисъл на обичта. Ако мислиш, че и без него можеш, ти не го обичаш.
 2. Не питайте никого: „Ти обичаш ли ме?”. Щом питате, всичко ще изгубите. Кой как ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. Как ние обичаме, това е наша работа.
 3. Да обича, това е работа на душата. Не се бъркайте в нейните работи.

А Hristo Vatev е публикувал в Youtu.be архивни кадри с Учителя, които си заслужават вниманието на всеки, решил да внесе малко хармония в собствените си мисли и живот.