Стопанин има всички шансове да си върне домашната ракия и да не плати солена глоба.

Митничарите не спазили процедурата при теста и изземването, констатира Врачанският окръжен съд.

Всичко започва с проверка по сигнал,

че И.М.И. продава домашна ракия. Полицаите открили 8 пластмасови туби и повикали митничарите. Замерването на алкохолния градус станало на място със служебен  денситометър. И. сам заявил, че не притежава документ за платен акциз. Съставен бил протокол. Стоката – общо 113 литра етилов алкохол била иззета. Била определена и глоба в размер на 1360, 48 лева. Да, но стопанинът така и не прежалил нито парцуцата, нито сумата.

Обжалвал в съда.

Според него процедурата била опорочена заради  съществени нарушения на процесуалните правила.

Не било доказано, че жалбоподателят е държала акцизни стоки. Не било доказано твърдяното в протокола, че намиращата се в пластмасовите бутилки течност е етилов алкохол. Не били събрани доказателства относно спазването на реда за определяне на показателите, по които бил изчислен дължимия акциз. Същото било положението и за наложената имуществена санкция. Не бил спазен реда за определяне на алкохолния градус, за което бил изчислен акциз. Липсвали доказателства относно годността на измервателния уред. Служебният денситометър не бил сертифициран. Иззетите проби били поставени в съдове, за които не е ясно дали отговарят на изискванията.

Отгоре на всичкото човекът доказал, че така и не успял да се срещне с митничарите въпреки, че ходил на работното им място. Тях просто ги нямало там.

Заради всичките тези причини съдът е уважил претенцията му и е обявил за незаконосъобразно и изземването, и глобата. В момента тече обаче срокът за обжалване на втора инстанция. От Административния съд вече зависи дали стопанинът на „огнената течност“ ще се раздели с нея и ще плати солената глоба.