Зимата е вълшебен сезон, изпълнен с уютни пуловери, горещо какао и празнично настроение. За тези, които се борят с акнето, обаче, зимата може да донесе и нови предизвикателства. Студеното време, суровите ветрове и ниската влажност на въздуха могат да предизвикат хаос в кожата ви, да доведат до сухота, раздразнение и да, дори до повече пъпки. Но не се страхувайте! С правилната рутинна грижа за кожата и няколко прости корекции в ежедневните ви навици можете да държите акнето си под контрол и да се наслаждавате на чудесата на зимата, без да се притеснявате за кожата си.

  1. Хидратирайте, хидратирайте, хидратирайте: Не е тайна, че зимното време може да бъде изключително изсушаващо за кожата ви. За да се преборите с това, не забравяйте да пиете много вода през деня, за да поддържате кожата си хидратирана отвътре навън. Стремете се да изпивате поне 8 чаши вода на ден и обмислете включването на хидратиращи храни като диня, краставици и цитрусови плодове в диетата си. Не забравяйте да използвате и продукти Акне Аут, с които да овладеете зачервяването и възпалението.
  2. Овлажнявайте внимателно: Намирането на подходящ овлажнител е от ключово значение за поддържане на хидратацията на кожата, без да се запушват порите. Търсете формули без масла, некомедогенни, които осигуряват дълбока хидратация, без да оставят мазни следи. Нанасяйте овлажняващ крем два пъти дневно – веднъж сутрин и веднъж вечер, за да поддържате кожата си еластична и защитена от суровите зимни условия.
  3. Защитете кожата си: Това, че е зима, не означава, че можете да пропуснете слънцезащитния крем. Ултравиолетовите лъчи могат да увредят кожата ви дори и в облачни дни, затова не забравяйте да нанесете широкоспектърен слънцезащитен продукт с поне SPF 30, преди да излезете навън. Търсете леки, немазни формули, които не запушват порите и не предизвикват разраняване.
  4. Нежното почистване е от ключово значение: Макар че може да е изкушаващо да се използват груби почистващи продукти и ексфолианти за борба с акнето, това всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза, особено през зимните месеци. Изберете нежен почистващ продукт без пяна, който няма да лиши кожата ви от естествените ѝ масла. Избягвайте горещата вода, тъй като тя може допълнително да изсуши кожата ви, а вместо това нагласете хладка температура на водата, когато почиствате лицето си.
  5. Дръжте ръцете си далеч от лицето си: Зимата може да бъде време на суха и сърбяща кожа и е лесно постоянно да докосвате и да чешете лицето си, без дори да го осъзнавате. Това обаче може да пренесе мръсотията, бактериите и мазнините върху кожата, което да доведе до появата на петна. Полагайте съзнателни усилия да държите ръцете си далеч от лицето си и използвайте чиста кърпичка, ако непременно трябва да го докоснете.
  6. Не забравяйте за устните си: Напуканите устни са често срещан проблем през зимата, а постоянното им облизване или скубане на сухата кожа може да доведе до появата на пъпки в областта на устата. Инвестирайте в добър балсам за устни със SPF, за да поддържате устните си хидратирани и защитени от суровите зимни ветрове.
  7. Ежедневие без стрес: Стресът може да се отрази пагубно на кожата ви, като причини изригвания и влоши съществуващото акне. Зимата може да бъде стресиращо време заради празниците, крайните срокове и други задължения. Отделете време за себе си, за да се отпуснете и да релаксирате, независимо дали става въпрос за медитация, физически упражнения или отдаване на хоби, което ви харесва. Кожата ви ще ви благодари.
  8. Помислете за професионална помощ: Ако акнето ви е упорито и не реагира на домашното лечение, може би е време да потърсите професионална помощ. Дерматологът може да направи оценка на кожата ви, да осигури целенасочено лечение и да препоръча продукти за грижа за кожата, които са подходящи за конкретните ви нужди.

Не забравяйте, че справянето с акнето през зимата изисква търпение и постоянство. Придържайте се към рутинната си грижа за кожата, бъдете нежни към нея и правете корекции, когато е необходимо. С малко допълнителни грижи можете да се насладите на красотата на зимата, без да се притеснявате за кожата си.