Вчера настоятелството на храм “ Възнесение Господне” в с.Баница отбеляза с литургия и годишна среща на църковни дарители, ученици и педагози големия християнски празник Игнажден.

Въпреки минусовите температури камбанен звън събра в църквата двадесетина богомолци, а младо семейство от АЕЦ Козлодуй се причасти с Христовите тайни. В сградата на местното читалище празнична постна софра, приготвена от грък и италианец, живущи в селото събра педагози, ученици, настоятели, църковен хор, благодетели на църковни инициативи, представители на кметства, Регионален исторически музей, АЕЦ Козлодуй и миряни.

От ПГТР гр. Враца заедно с ученици, които се погрижиха за обслужването на гостите, присъстваха преподавателите  Огнян Николов, Георги Кръстев, Даниела Лазарова и Даниела Николова.

Директорът на Обединено Училище “ Христо Ботев” в селото отправи думи на благодарност към отец Кирил Велинов, който с активната си пастирска дейност допринася за разнасянето на Божиите искрици на християнската вяра в детските сърца.

Тринадесетте първокласника от школото от СИП Религия получиха по четири прекрасни пъзела – икони с “ Рождество Христово” , Божията майка, Св. Николай Мирликийски и снимка на местния храм.

Кметът на с Голямо Пещене Тошко Тодоров също благодари на местния свещеник за усърдната му дейност и отправи апел да се съхраняват и възпитават у млади и стари християнски ценности.

Бизнесменът и благодетел на храмовете в Оходен –  Мануш Комитски, който на свои разноски заведе на поклонение в Светогорските атонски манастири йерей Кирил Велинов, чрез когото и се намериха средства за футболни екипи на местния тим, изказа своето задоволство от стореното през годината.

Всички си пожелаха благословени Рождественски празници и още по-плодотворна нова 2019 година.