Коя е компанията, създала ваксината срещу заразата?

Moderna Therapeutics, биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, е доставила първите партиди от своята ваксина. Ваксината е създадена само 42 дни след като китайските учени в средата на януари са съобщили за генетичната последователност на вируса SARS-CoV-2. Първите флакони са изпратени до Националния институт по алергология и инфекциозни заболявания (NIAID), част от Националния здравен институт (NIH) в Бетесда, MD, който ще подготви ваксината за тестване върху хора още през април.
 

Лек против ебола?

Учените от Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ също започнаха да тестват антивирусно лекарство, което е разработено за ебола, върху пациент, заразен със SARS-CoV-2. Експериментът се ръководи от екип в Медицинския факултет в Университета на Небраска. Първият пациент, който доброволно влиза в проекта, е пътник, върнат в САЩ, след като е тестван за коронавирус на борда на Diamond Princess и резултатите му са били положителни. Ще има и други доброволци сред хоспитализираните заради новия вирус.

Как ще се тества?

За тестването на случаен принцип ще бъдат избирани доброволци, които ще получат или медикамента, или плацебо – венозно за 10 дни. Ще им се правят редовни кръвни изследвания, на всеки два дни ще се вземат проби от носа и гърлото, за да се проследи количеството вируси в телата им. Дори лекарството да покаже слаба ефикасност за поддържане на растежа на нивата на SARS-CoV-2 в кръвта, това може да помогне за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Ваксината е разработена за рекордно време

Ваксината е разработена за рекордно кратко време, тъй като се основава на сравнително нов генетичен метод. Вместо това ваксината е пълна с иРНК, генетичният материал, който идва от ДНК и прави протеини. Moderna зарежда ваксината си с иРНК (информационна рибонуклеинова киселина), кодираща правилните коронавирусни протеини, които след това се инжектират в тялото. Имунните клетки в лимфните възли могат да обработват тази иРНК и да започнат да правят протеина по правилния начин, за да могат другите имунни клетки да ги разпознаят и маркират за унищожаване.
*Снимка: Карта на света с разпространението на коронавирус. С винен цвят е локацията на произход, с червено са отбелязани държавите с потвърдени случаи на зараза. Със синьо – държавите с предполагаеми, но непотвърдени случаи.