Все по-често технологиите ще ни измъкват работата от ръцете. Във всички сектори изчезват много професии, на тяхно място идват куп нови. Кои са те и каква ще е ролята на роботите в този процес е една от темите, които нидерландският футуролог Ричард ван Хойдонг разглежда в книгата си “Светът утре”.

“Изчезват последните пазачи на мостове. Сензори и камери разпознават корабите и внимателно следят за движението на сушата, така че мостовете да се отварят и затварят автоматично и безопасно. Няма да са нужни пазачи на паркинги. Още сега в големи градове като Ротердам и Амстердам обикалят специални автомобили, които сканират регистрационните номера на колите, за да контролират дали водачите са си платили за паркирането“, казва Ричард ван Хойдонг.

Плащането и превеждането на пари става дигитално. Банките имат служители на гише, които просто решават специфични проблеми или дават съвети. Във фабриките голяма част от работата поемат роботи, а поради продължаващото автоматизиране се обезсмислят и професии като охранител, градинар, счетоводител, секретарка. Скоро ще изчезнат безброй работни места в транспортно-логистичния сектор, включително при превоза на хора, смята футурологът.

Но роботизацията няма да спре дотам. На бунището отиват всички занятия с предсказуеми и повторяеми задачи. Няма да е гарантирана нито една чиновническа професия.

“Предричам, че в следващите години роботите ще поемат не само опасните, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат много професии в сектора “Здравеопазване”, от най-висши до редови. За позицията си следва се опасяват дори нотариусът, адвокатът и съдията”, твърди Ричард ван Хойдонг.

Според него, суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се преборват много по-бързо от юристите с „нечовешки“ голям брой съдебни дела и въз основа на това ще издават присъди. Вероятно, за да се проникне в човешкия аспект при някои особени случаи, все пак още ще е нужен известен брой съдии, докато машини не бъдат в състояние да изпълняват и тази задача.

Терапевтите, психолозите, учителите по танци и социалните работници засега не са застрашени. Но вече навлизат и социално-емпатични роботи. Те са в състояние да „усещат“ хората въз основа на телесни и оптични характеристики. Различни изследвания доказват, че почти половината от професиите, за които сега все още са нужни типични човешки особености като емпатия и социално чувство, до 20-30 години също ще изчезнат, прогнозира футурологът.

Още от индустриалната революция изчезват професии и на тяхно място идват други. Сега това се дължи на технологичния напредък, притока на евтина работна сила или глобализацията. Ето и списък на професиите, които ще изчезнат в близка перспектива:

Шофьор
През 2020 г. първите изцяло самоуправляеми коли вече ще са част от уличната картина. Важи не само за леките коли, но и за товарните автомобили и за автобусите. Благодарение на бързия възход на изкуствения интелект самостоятелно ще превозват пътници корабите, влаковете и самолетите. Това означава, че работните си места ще загубят много работещи в транспортния и логистичния сектор.

Касиер
Броят касиери в супермаркетите, борсите за строителни материали и градинските центрове намалява. Този процес отдавна е в ход. Все повече хора лично сканират продуктите си и след това се разплащат на автомата.

Фабричен работник
Фабричните работници скоро вече ще са изчезнали. От десетки години местата им заемат машини, например на конвейера. Напоследък обаче с ускорено темпо се появяват фабрики, в които роботи поемат почти или дори цялата работа.

Аптекар
В бъдеще аптекарите единствено ще надзирават. Изготвянето и пакетирането на лекарствата скоро ще става напълно автоматично. Това ще предотвратява човешки грешки, поради които сега умират хиляди хора по света. 3D принтерът ще поеме много от задачите на аптекаря.

Рефер и спортен съдия
Роботите и изкуственият интелект са много по-подходящи за спортни съдии, отколкото хората. Те не грешат, защото решенията им винаги се основават на обективни данни от сензори. Освен това зрителите, играчите и треньорите, които не са съгласни с някой жълт или червен картон, не могат да повлияят на робота, понеже не могат да влязат в спор с него.

Хирург
Роботи и сега вече се срещат в операционната зала. Да, все още е необходим надзор, но роботите ще могат да оперират и напълно самостоятелно.

Пилот
Въздухоплавателните компании могат да си спестят милиарди, като се включат в технологиите, при които самолетите накрая ще излитат, летят и кацат без пилот. Първата крачка би могла да бъде полет с един пилот вместо с двама, защото почти половината от пасажерите все още не се осмеляват да се качат на самолет без екипаж. Но навсякъде ролята на пилота в кабината вече е минимална.

Журналист
Журналистите също трябва да се опасяват за работата си. Успешно се експериментира със софтуер, който може да трансформира основни данни в разбираеми репортажи и статии. Предстои ни обаче да научим машините с изкуствен интелект как да интегрират креативността и оригиналността в статиите си, за да станат те действително четивни, интересни и привлекателни за читателя.

Войник
Въоръжени дронове в конфликтни територии вече са заели мястото на наземните бойни части. Това е страхотно развитие, защото се гарантира значително намаляване на броя убити и ранени сред военните.

Строител
С най-новите огромни 3D принтери може да се строят цели сгради. В бъдеще за това почти няма да са нужни хора. Навсякъде по света редица фирми вече са прегърнали тази технология и все повече други се присъединяват.

Счетоводител
Счетоводителите и другите финансови контрольори са съществени за всяка организация, но след десет години щафетата ще поеме софтуер. Финансов робот може да ни посъветва да се откажем от контрагент, ако от много източници проличи, че той ще окаже негативен принос за резултата. Изпълнителният директор също ще има съвсем различни отговорности в бъдеще.

Маркетинг специалист
Маркетинговите проучвания засега струват много пари и време. Затова традиционните методи се заместват със софтуерни платформи, даващи резултати в реално време. Примери за автоматизирано маркетингово проучване са включително събирането на дигитални данни и анализирането на потребителските емоции. Възможността да се измерват човешките емоции, като се наблюдават израженията на лицата, означава, че има по-малко работа за анкетьорите.

Описаното дотук е само ограничен преглед на редицата професии, които ще изчезнат постепенно, но по-бързо, отколкото си мислим. Но идват и много нови. Все пак не е лесно автоматично да картотекираме какви точно ще са те. Но вече се приближаваме към това повече, отколкото предполагате, особено сега, когато изкуственият интелект се развива с бързи темпове, заключава Ричард ван Хойдонк, цитиран от iconomist.bg .