На снимката: американо-европейската мисия “Солар Орбитър” облита Венера. Photo credit : ESA/ATG Medialab

Светослав Александров

Често се случва през годините да има интересни междупланетни събития навръх зимните празници – и 2020-та няма да е различна. Екипът на съвместната мисия на САЩ и Европа “Солар Орбитър” се готви за облитане на Венера на 27-ми декември.

Основната цел на това посещение е гравитационна маневра, след която “Солар Орбитър” ще се сближи още повече със Слънцето и ще промени наклона на орбитата си.

Моментът на най-голямото сближение с планетата ще е в 14:39 ч. българско време.

За съжаление предницата на автоматичната междупланетна станция (където са камерите) ще бъде насочена към Слънцето, така че нови снимки от Венера не се очакват. Въпреки това някои от научните инструменти ще бъдат включени: в това число магнетометърът (MAG), експериментът за радиовълни и плазма (RPW) и детекторът за елементарни частици (EPD).

Напомням на читателите, че мисията “Солар Орбитър” бе изстреляна на 10-ти февруари тази година посредством американска космическа ракета “Атлас 5” от космическия център Кейп Канаверал в САЩ. Основната задача на космическия апарат е да изучава Слънцето, в това число да направи първите подробни снимки на полюсите на нашата звезда.

За повече информация: ЕКА


https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/