Днес църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики, а в народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести.

Според народа всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасов тръгват по хората. Затова е необходимо да се спазват различни забрани на празника:

Жените не трябва да работят. Не трябва да преде и не се докосва вълна – тъй като се смята, че във вълната спи чумата. Не се плета или шие на празника. Не се варят боб, леща, царевица или други варива, за да не се разболяват децата. Мъжете не трябва да впрягат добитъка.

Необходимо е за здраве да се раздаде на близки и съседи от традиционните за празника содени питки, намазани с петмез. Една от питките се оставя на тавана “за белята”, “за лелята” т.е. за чумата, защото от суеверие хората се боели да изговорят думата “чума”. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почивате и си угаждате на този ден, толкова повече ще радвате на добро здраве!

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Имен ден празнуват хората с имена:

Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Антоанела, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.