Д-р Анелия Якимова е началник на „Отделение за кожно-венерически заболявания” в Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“-Враца.

Какви са най-разпространените кожни заболявания през летните месеци?

Кожните заболявания имат сезонен характер. В момента преобладават бактериалните инфекции – червен вятър, усложнени ухапвания от насекоми, инфектирани алергични обриви, усложнен херпес зостер.

Поради сезонната, интензивна инсолация е необходима задължителна консултация относно пигментните изменения на кожата. Използването на предпазни средства – слънцезащитни кремове.

Тук е ролята на дерматолога – да предпише точната, качествена слънцезащита, която е индивидуална за всеки, с цел профилактика на кожния рак.

Влияе ли съвременният начин на живот върху кожата ни и как?

Несъмнено. Стресът, неправилен хранителен и двигателен режим са най-важните фактори, които водят до проблемите на кожата.

Когато сме на 20 години, трябва ли да имаме някакво специално отношение към кожата?

Разбира се. Още с раждането на човека започват и грижите за кожата. Всяка възраст се нуждае от ежедневна грижа за кожата. Проблемите с акнето, свръхчувствителната кожа са на първо място в тази възраст.

А след тридесет и пет години и нагоре какво се променя?

Трябва да променим начина си на живот, ако до момента е бил нездравословен. Повече движения, здравословен начин на хранене, грижите против стареене на кожата, борбата с пигментациите на кожата. При нужда трябва да се потърси компетентен специалист.

Тъжен факт, особено за дамската половина от човечеството е, че вечна младост няма. Можем ли обаче да забавим стареенето на кожата и да поддържаме свеж и млад вид по-дълго време?

Съвременните методи на естетичната дерматология доказаха невероятни резултати в това отношение. Всеки, който желае да поддържа кожата си млада и свежа, може да се консултира и заедно да изберем най-подходящата терапия.

Слънцето помага или вреди?

Оптималната, добре протектирана инсолация е полезна, но предвид идващия сезон на летните пътувания, консултацията с дерматолог гарантира добрата профилактика от кожен рак и здравословен тен, без слънчево изгаряне.

Д-р Анелия Якимова- дерматолог
Практика: гр. Враца, бул. „Никола Войводов” 34. Телефон: 0887370550.