Днес Православната църква почита паметта на Света мъченица Лидия. Имен ден празнуват всички с това име.

Света Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори свети Апостол Павел по време на мисията си в нейния град. Лидия приела Апостола да живее в дома –  Тя, съпругът Филит и двете им деца, приели християнската вяра. Те живели по времето на император Адриян (117-138 г.). Филит бил царски съветник.

Заради вярата им Лидия и Филит били заловени и изправени пред императора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост. На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал.

Като научил за това, император Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими.

Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

Според историците Лидия не е истинското име на светицата, а означение, че е лидийка, родом от Лидия. Лидия е име на кралство в древна Месопотамия (1200 – 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез.

Денят на мъченица Лидия се отбелязва и на 20 май. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него прекрасен храм и манастир в нейна чест. Разминаването за деня на Света Лидия вероятно идва от разликите в католическия и православния календар.