Глобална епидемия от обездвижване на децата. Това е изводът на първия доклад за активността сред подрастващите на Световната здравна организация. Експертите са изследвали момичета и момчета от 146 държави, за периода 2001 – 2016.

“Четири от пет деца на възраст между 11 и 17 години не извършват достатъчно физическа дейност. Или около 81 процента в световен мащаб. И не получават ползите, които произтичат от това да бъдеш активен”, казва д-р Реджина Гутхолд от Световната здравна организация, цитирана от БНТ.

Тревожната тенденция е причина за влошено здраве, нарушено мозъчно развитие и липса на желание и умения за общуване. Забележителното е, че това са наблюдава в бедни и богати държави. Само в четири от 146-е изследвани страни момичетата са по-активни от момчетата.

Какво се разбира под физическа активност – простичко казано всичко, което води до ускоряване на пулса.

Целта е умерената до силната активност да бъде по час на ден. И няма значение дали е тичане, плуване, футбол или скачане.

Защо това е толкова важно? Отговорът е еднозначен – заради здравето – и сега, и в бъдеще. Да бъдеш активен означава: по-здрави сърце и дробове, по-здрави кости и мускули, по-добро психическо и физическо състояние. Мързеливи ли са децата – експерите са убедени, че отговорът е НЕ, просто съвременният свят не успява да постави физическата активност като приоритет. И това се наблюдава в световен мащаб.

И още – днешните деца и юноши са значително по-натоварени в училище със дейности, при които седят. Докладът показва, че не достатъчно тичат и скачат 85% от момичетата и 78% от момчетата. Несъмнено голяма роля за липсата на физическа активност има и електронната революция. Таблетите и телефоните промениха живота на децата и допринесоха за заседяването им. Изход има – те да имат повече възможности и време за любими активни занимания.