Българин се нареди сред най-добрите автомобилни дизайнери в света.

Името на 33-годишния Александър Алексиев вече стои зад някои от най- известните суперавтомобили, съобщава Нова телевизия.

„Никога не ми беше в главата, че автомобилен дизайнер е някаква си там професия. Като малък винаги съм харесвал да рисувам”, споделя Александър Алексиев пред телевизионната камера.
Страстта му към колите датира от ранна детска възраст.

Едва няколкогодишен помага на баща си при ремонта на семейната „Лада” в София.

Когато Александър е на 10 семейството му заминава за Съединените щати. А няколко години

по-късно влиза да учи в едно от най-престижните училища по дизайн.

Запознава се с тогавашния дизайн директор на „Макларън” – Франк Стефънсън. „Видях го в едно ревю, показване на кола в Калифорния. И докато бях там – директорът на дизайн училището, което завърших, каза на Франк:

„Хайде, вземете го Александър при вас, той е отличен студент.

Той ме пита за портфолио, винаги носех в себе си флашка в портфолио”, обяснява още Алексиев.

Наемат го няколко седмици по-късно.

„Първият ми модел в компанията беше 720С. Кацнах от летището и след няколко дена имах ревю, така че трябваше да подготвя скици. Оттам досега със 180 мили в час – няма спиране”, разказа пред NOVA Александър.

След това продължава в отдела за специални операции – там, където се раждат най-скъпите и уникални суперавтомобили по поръчка на клиентите.

Сред специалните проекти се нарежда и спийдтейл – най-бързият и най-скъп модел на „Макларън” досега, оценяван на два милиона паунда. „Бях дизайнер на вътрешността на колата. Най-интересното е, че самият шофьор стои в средата, а другите са зад него, от двете му страни. Има много рисуване, стоим с химикал, с молив.

За мен всеки ден е много интересен, но в края на деня пак рисувам”, обясни още той.

Всяка година прекарва няколко седмици с роднините си в България. И вижда българи сред бъдещите надежди в автомобилния дизайн.

„Вече съм се запознал с много добри момчета и момичета, които учат за дизайнери. Това е винаги нещо, което казвам на дали ще е студенти, дали ще е хора в различни сфери: трябва да се бориш, трябва да искаш, да опитваш. Никога не взимай не за отговор, ако нещо го искаш много ще има успех”, заключава Александър Алексиев.

Вижте още във видеото.