Цената на придобиването не е уточнена. Още през април – над 500 физици, хардуерни и софтуерни инженери с опит в работата по аеронавигационни и безжични системи, бяха мигрирани от Facebook към Project Kuiper на Amazon в Лос Анджелис.

Проектът се ръководи от Джин Бен – бивш ръкоовдител по свързаността на Facebook за Южна Калифорния.Към момента по проекта има все още 200 свободни работни места. Сделката за придобиването включва и част от интелектуалната собственост, разработена от екипа, както и оборудване и съоръжения.

Project Kuiper има за цел да осигури високоскоростна широколентова свързаност с ниска латентност на потребители от цял свят. Amazon планират да разполагат с 3236 сателита в орбита до 2029 г., като половината от които до 2026 г. В рамките на проекта се предвижда изградждането на 12 наземни станции по целия свят за предаване на данни към и от спътниците.

За реализацията на Project Kuiper, Amazon планират инвестиция в размер на 10 милиарда долара. Проектът е одобрен от FAA през юли 2020г., а в края на годината Amazon разкриха дизайна на антените, които клиентите ще използват за сателитен интернет.

През април от Amazon потвърдиха, че са подписали споразумение с ракетния оператор United Launch Alliance (ULA) за девет изстрелвания на сателити, но все още не е споделен конкретен график. Първите слътници ще бъдат извеждани в орбита със свръх-надеждната ракета Atlas V на United Launch Alliance.

В надпреварата за развитие на сателитен интернет са наистина големи компании като SpaceX, Amazon, Softbank и Facebook. Очевидно, Facebook вече излизат от съревнованието, с кеото дават тласък и предоставят ресурс на Amazon.

Проектът за сателитен интернет на Facebook стартира през 2018 г. с амбицията „да се осигури широколентова свързаност в отдалечените региони“. Преди това Facebook опитаха да използват за интернет безпилотни летателни апарати, но проектът бе прекратен през 2018г.

С оттеглянето от сателитния интернет бизнес, Facebook се фокусират върху наземни програми, с инвестиция в подводни и наземни влакна, както и в безжични услуги като ExpressWiFi. Наскоро компанията пусна сателит “Athena” чрез дъщерното си дружество PointView Tech, но това беше само тестова мисия. С продажбата на сателитния си екип на Amazon изглежда, че всички амбиции, които той е имал в тази област, са приключили.