Днес Ню Йорк отбелязва 22-та годишнина от нападенията на 11 септември 2001 г.

Почти две десетилетия след нападенията, 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и гражданите му.

Историята:

Вторник, 11 септември 2001 г. Чао Сой Чонг, „Асошиейтед Прес“

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета.

Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

Хората бягат от колапса на кулата на Световния търговски център във вторник, 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Сюзан Планкет, „Асошиейтед Прес“

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Подозренията за атентата бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността.

Като мотиви за атентатите Ал-Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство.

През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Късно вечерта на 1 май 2011 г. (2 май в Пакистан) президентът на САЩ Барак Обама обявява в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце. След края на военната операция тялото е откарано в Афганистан за разпознаване, а след това погребано, без да бъде предадено на близките му, на неназовано място в Арабско море според ислямските традиции.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г.

Възстановяването му се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция.

На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември.

Непосредствено до мемориала през 2013 г. е завършен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата).

Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г.

На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. започва изграждане на постоянен мемориал.

Видео: National Geographic Bulgaria