Вече е официално – следващото изстрелване на СпейсЕкс (изключвайки полетните тестове на “Старшип”) ще бъде пилотирано. Компанията е изцяло фокусирана върху подготовката на кораба “Крю Драгън”, който ще трябва да изведе в орбита астронавтите на НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли.

Новината бе съобщена на Туитър страницата на СпейсЕкс.

Първоначално фирмата възнамеряваше да проведе през тази неделя безпилотно изстрелване на ракета “Фолкън 9” с поредната порция спътници “Старлинк”. За съжаление обаче намеренията на СпейсЕкс се сблъскаха с тези на конкурентната компания Юнайтед Лонч Алайънс, която предвиждаше в събота да изпрати в орбита совалката на американските ВВС. Поради лоши метеорологични условия полетът на совалката бе отложен за неделя (всичко мина успешно), но така възникна конфликт – не можеше СпейсЕкс да изстрелва в същия ден, съответно мисията на “Старлинк” бе пренасочена за понеделник. Времето обаче отново се влоши и ръководството на СпейсЕкс реши, че няма нужда работниците да се натоварват – корабът-дрон ще е необходим за връщането на степените от двете мисии и би било трудно да бъде приведен в готовност за “Крю Драгън” толкова скоро.

И така, решението на СпейсЕкс е следното: следващият полет ще е този на “Крю Драгън”, а “Старлинк” ще почака по-нататък.

Официално датата за излитането е все още 27-ми май. Съвсем малко проблеми са останали за разрешаване, предимно от документационен характер. Резервната дата е 30-ти май. Отново напомням, че метеорологичните условия във Флорида по това време на годината са динамични, а критериите са завишени – така че шансовете за отлагане са големи.


https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/