За съвременната жена вероятно е много трудно да си представи, че само преди по-малко от век, нейните предци не са имали правото активно да участват в много сфери от обществения и политическия живот. Докато за повече жени в наши дни, липсват каквото и да е ограничения, продиктувани единствено от тяхната полова принадлежност, то не много отдавна нещата са стояли по доста по-различен начин. В тази статия ще се отправим на едно интересно пътуване назад във времето, за да видим кои са нещата, които жените по света не са могли да правят преди век.

Не са могли да носят панталони

Назад във времето, носенето на панталони изцяло е запазена привилегия за мъжете. Жените са носили предимно рокли и поли. В някои държави не само, че не е било добре прието носенето на панталон от представителките на нежния пол, но дори е било забранено от закона. Не са рядкост случаите, в които жени бунтарки са си позволявали да нарушат забраната, а резултатът, разбира се, е че са били принуждавани да напуснат общественото място, на което се намират. Минават много години и дамската мода постепенно започва да взаимства все повече елементи от мъжкото облекло, а панталоните стават достъпни и за двата пола.

Не са могли да получат висше образование

Жените по онова време са разглеждани само в ролята си на домакини и майки. Като такива биват затворени в домашната среда и остават под влиянието и властта на мъжете. Голяма част от тях са ангажирани изцяло със семейството или селскостопанския труд и на заден план остава тяхното образователно и интелектуално развитие. Съществува разлика в продължителността и степента на образование за мъжете и жените, като тя е ущърб на жените. Те не имали достъп по университетите, а от там и възможността да работят определени професии.

Не са могли да работят

Като цяло, заради липсата на образование, а също и заради факта, че е трябвало да поддържат домакинството и да гледат децата, жените не са могли да работят определени професии – учители, лекари, адвокати. Те намират своето място на пазара на труда, когато по време на двете световни войни, много от мъжете са на фронта и някой трябва да ги замести. Женските движения постепенно набират сила и осигуряват възможност за по-добро образование на жените, а от там те успяват да си проправят път и в кариери, достъпни до онзи момент само за мъже.

Не са могли да гласуват

В началото на XIX в. се формира движението за избирателни права на жените. Активистките, които защитават това право, са наричани суфражетки. Конкретно в България, съществува интересен парадокс. Търновската Конституция дава избирателни права на всички български граждани, които са навършили 21 години. От тук следва, че жените не би следвало да бъдат лишени от това право. Освен това няма изрична забрана в избирателното законодателство за жените, каквато има за други определени групи от обществото. В същото време обаче тълкуването на законите, предопределя тяхното недопускане до избирателните урни. Едва през 1937 г. омъжените българки получават право на глас, а през 1944 г. е позволено на всички жени да гласуват.

Не са могли да пазаруват сами

Още един странен факт е, че в много страни, жените не са имали право да излизат от вкъщи без да са придружени от съпруга си или друг близък мъж. Това означава, че дори са били лишени от възможността сами да пазаруват любимите си дрехи и красиви аксесоари. За радост, тези дни са назад във времето и голяма част от съвременните жени имат възможността да обикалят магазините с часове, избирайки нов часовник, например. Или още по-хубавото – да се възползват от новите технологии и да пазаруват онлайн. Сега вече може да си купите нов часовник бързо и лесно. Разгледайте висококачествени модели на едни от най-известните световни марки на: https://timedix.bg/women-s-watches