Врачанският митрополит Григорий посрещна във Възнесенския храм  „Св. Софроний Врачански“ децата от будителската работилница, посветена на светеца – покровител на епархията.

Инициативата се организира за трети път през лятната ваканция от Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца съвместно с Врачанската света митрополия.
Десетки деца от града и квартал Бистрец, селата Паволче и Чирен, детските градини  „Слънце“ и „Детски свят“, НУ „Св. Софроний Врачански“ и техни гости от Франция, както и млади читатели изпълниха старинната църква с усмивки и любопитство.
Как е подобващо да се държим в храма, защо го посещаваме и запалваме свещичка, кога и как се прекръстваме – бяха част от въпросите, по които митролит Григорий беседва с малчуганите. Владиката им показа икона на св. Софроний Врачански, разказа за будителското му дело и открои значимостта на небесната му закрила за епархията.

“Св. Софроний Врачански – ярък духовен примет от миналото, към настоящето и бъдещето”

е темата на конкурс за детско творчество, който организира митрополията съвместно с областната управа и Регионалното управление на образованието. Той е посветен на три годишнини, свързани със светеца – будител. През тази година се навършват 280 години от рождението му, 225 години от ръкоположението му за Врачански епископ и 55 години от канонизацията му за светия. Трите будителски работилници имаха за цел да подпомогнат децата да подготвят произведенията си.
Крайният срок на конкурса е 1 септември. Творбите се изпращат на адреса на митрополията – Враца 3000, ул. “Христо Ботев” 4 или на e-mail: mitropolia.vraca@gmail.com.