Участничка в телефонни измами е задържана от плевенски криминалисти. Полицейските действия под ръководството на прокурор от РП – Плевен са стартирали непосредствено след постъпил сигнал за телефонна измама в областния град.

На 14 февруари 2019 година в 16:40 часа в Първо РУ е заявено от 69-годишна плевенчанка, че е въведена в заблуждение. След многократни разговори по домашния си телефон с мъж, представил се за служител на МВР, тя била измамена, че съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници.

Следвайки указанията около 15 часа потърпевшата е предала на непозната сумата от 3150 /три хиляди сто и петдесет/ лв. За престъпление по чл.209, ал.1 от НК е образувано досъдебно производство.

В хода на проведените оперативно – издирвателни мероприятия е установена и задържана 50-годишна от село Ореш, област Велико Търново, която е посетила адреса и е взела парите. Задържана е за 24 часа по Закона за МВР. Извършителката е привлечена в качеството на обвиняема за извършеното престъпление. Разпитана е пред съдия в Районен съд – Плевен и признава вината си. Жената дава обяснения по случая и желае да сключи споразумение с РП- Плевен като е възстановила част от взетата от нея сума.

По случая са работили служители на сектор “Противодействие на криминалната престъпност”- ОД на МВР – Плевен и разследващ полицай под контрола на Плевенската прокуратура.