34-годишният В.М. е предаден на съд  за умишлено убийство на мъж в с. Портитовци.

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.М., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 115 от НК.

Вечерта на 10.03.2020 г.  В.М., заедно с негови близки, бил в заведение в с. Портитовци, област Монтана.

Когато видял Т.Б., ангажиран за ремонтни дейности в имота на родителите му, го извикал.

На висок тон изразил недоволството си от извършената работа, обиждал го и заявил, че трябва да върне платеното му възнаграждение. Стигнало се до пререкания между двамата, поради което барманът ги помолил да напуснат.

Не след дълго Т.Б., придружен от компания, се върнал в района на заведението. Пристигнал и В.М. с дълга сабя в ръцете.

Конфликтът между спорещите мъже ескалирал. В.М. размахал оръжието и пронизал с него опонента си в областа на гърдите.

Свидетели на случавщото се опитали да ги успокоят, но не посмели да се намесят директно. Пострадалият успял да хване сабята откъм върха й и нанесъл удари с дръжката й по главата на обвиняемия. Двамата паднали на земята. По тялото на Т.Б. имало кръв.

Свидетели сигнализирали за случилото се на телефон за спешни повиквания 112 и транспортирали пострадалия до болницата в гр. Монтана, където по-късно мъжът починал.

Междувременно В.М. напуснал местопроизшествието.

В хода на разследването на тежкото престъпление той е бил привлечен към наказателна отговорност. Предметът на престъплението – сабя с пластмасова ръкохватка и извито острие с дължина 60 см, бил открит във външна тоалетна в частен имот в селото.

От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че непосредствената причина за смъртта на Т.Б. е острата кръвозагуба, развила се вследствие на проникващото в гръдната и коремната кухини прободно-порезно нараняване. Освен меките тъкани, мускулатурата и ребрената дъга, то засегнало диафрагмата, стомаха и аортата.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимката е илюстративна.