Полицейски служители посетили адрес в град Никопол на граждани, поставени под карантина с предписание на РЗИ – Плевен, за да проверят дали спазват изолацията, но усетили миризма на марихуана в жилището. Там били двама непълнолетни – 16- и 17-годишен.

При последвалите проверка и беседи младежите са предали с протокол за доброволно предаване две саморъчно свити цигари и самозалепващо се полиетиленово пликче със суха зелена тревиста маса,. По данни на непълнолетните веществото е марихуана. Предстои назначаване на физико-химична експертиза. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен.

На същия ден ( 4-ти май) служители на ОДМВР – Плевен са образували и  четири досъдебни производства за престъпление по чл. 355, ал.2, прил.3, във връзка с ал.1 от НК.

При  извършени четири  проверки на адреси на лица, поставени под карантина,  карантинираните не са били открити на адреса.  Установено е, че 31-годишен от село Петърница, 20-годишна от село Ставерци, 68-годишна от Левски и 32-годишен от Плевен са нарушили мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората – т.6 от заповед №РД-01-130/17.03.2020 година на министъра на здравеопазването на РБ, свързана с предотвратяването, разпространението на вируса Covid-19 на територията на страната. И четиримата не са открити на адресите, посочени в саморъчно попълнени от тях формуляр. Деянията са извършени по време на извънредно положение, обявено с решение на НС от 13.03.2020 година. Сезирана е прокуратурата.

Снимката е илюстративна.