И. А. е осъден на три години и шест месеца „лишаване от свобода“  заради стрелба с незаконно притежаван пистолет по човек в с. Търнава. 48-годишният мъж бе привлечен към наказателна отговорност  от Районна прокуратура – Бяла Слатина.

И. А.  живее в с. Търнава, област Враца. Мъжът е многократно осъждан.

На 15.04.2017 г., по време на празнуване на Великден в с. Търнава,

между представители на две мъжки компании имало словесни пререкания. Впоследствие към тях се присъединил  И.А., които е бащата на единия от тях.

След като синът му нанесъл удар с юмрук на В.Т., той също се включил в побоя.

Свидетелят на сбиването – С.Ш., се затичал към тях, за да ги разтърве, при което забелязал в колана на И.А. пистолет. Предупредил за оръжието, като заедно с В.Т. инстинктивно отстъпили назад.

В следващия момент подсъдимият извадил пистолета,  насочил го срещу Ш. и го прострелял в бедрото.

Пострадалият паднал на земята, а И.А. заедно със сина си напуснали местопрестъплението.

Не след дълго двамата се върнали в близкото заведение, където един от свидетелите на стрелбата предложил на И.А. да поеме вината за деянието, тъй като знаел за предходните му осъждания.

Въпросният мъж се явил в Районното управление на МВР в гр. Бяла Слатина и заявил, че прострелял С.Ш., „за да защити племенника си“. Предал и оръжието – пистолет ТТ, калибър 7.62, с обозначение „1945“, със заличен сериен номер, и боеприпаси.

Междувременно пострадалият С.Ш. бил транспортиран до болнично заведение. От заключението на назначените съдебномедицински експертизи и извършен личен преглед от съдебен лекар е видно, че му било причинено транзиторно огнестрелно нараняване на дясното бедро, довело до трайно затруднение на движенията на долния крайник. Прогнозата за пълно възстановяване на обема на движенията и тяхната безболезненост за пострадалия е несигурна.

В хода на разследването на случая подсъдимият А. е отрекъл, че оръжието е негово.

Обяснил е, че произвел изстрела при отнемането на пистолета от друг участник в конфликта. Тази защитна теза не била потвърдена от заключенията на следствения експеримент, съдебно-балистична и комплексна съдебномедицинска експертиза.

И.А. е бил привлечен към наказателна отговорност и за незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, тъй като не притежавал надлежно разрешително за това.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжния съд в гр. Враца.

СЕБН