Врачанският окръжен съд днес остави без уважение искането на обвиняемия И. П. да бъде изменена изпълняваната спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. И. П. е обвинен в това, че на 8 март 2021 г. в гр. Бяла Слатина, управлявайки лек автомобил „Мерцедес Ц 220“, нарушил правилата за движение по пътищата, движейки се на заден ход, а впоследствие напред, е блъснал със задната част на автомобила Б. П., при което умишлено е причинил смъртта му, а при движението напред е нанесъл комплексна средна телесна повреда на Г. И.

Днес съдът прецени, че спрямо обвиняемия трябва да продължи да се изпълнява най-строгата мярка за неотклонение – „задържане под стража“, тъй като са налице и двете кумулативни предпоставки за това.

И към момента може да се направи обосновано предположение, че той е съпричастен към престъплението, в което е обвинен и съществува реалната опасност да извърши престъпление.

Единственото новонастъпило обстоятелство е изтеклият период от време (по-малко от четири месеца) от първоначалното вземане на мярката за неотклонение до днешното произнасяне на съда. Това обаче не е основание за смекчаване на изпълняваната мярка, тъй като този срок е разумен.

През това време разследващият орган е извършил многобройни процесуално-следствени действия и максималният срок за задържане, предвиден в закона, е далеч от изтеклия.

Определението на Врачанския окръжен съд не е окончателно, а подлежи на обжалване или протест в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.