Реформите в здравеопазването трябва да има. Ще видим дали пак ще бъдат разпределени 50 на 50 или по-голямата част от средствата ще отидат в доболничната помощ, както е по света. По принцип болничната помощ е най-скъпата част от здравеопазването навсякъде. Това заяви д-р Таня Андреева, бивш здравен министър, в ефира на БНТ по повод парите за здраве за догодина.

Според нея в болниците се правят геройства, защото здравните вноски са ниски, но въпреки това те са добре оборудвани. “Преди 5 години частните болници бяха 100, а сега са повече”, каза още тя.

“Кметовете не искат да си закриват лечебните заведения, защото няма алтернатива за пациента. Когато получиш инсулт или инфаркт – нямаш време да пътуваш два часа, защото първата помощ е изключително важна. Трябва да има много силна Спешна помощ”, категорична е Андреева. Тя е категорична, че общинските болници изпълняват и социална политика. “Те издъхват, защото с техният малък ресурс трябва да покрият голям обем от дейности”, добави още ексздравният министър.

Андреева

д-р Таня Андреева

“Не виждам какво още можем да очакваме от НЗОК. Трябва да подчертаем, че качеството на нашето здравеопазване не е никак лошо”, категорична е д-р Андреева, цитирана и от Novini.bg.