Свиканият от президента Консултативен съвет за национална сигурност приключи след близо 3 часа, в които ГЕРБ и БСП си размениха взаимни обвинения. Срещата се проведе по инициатива на държавния глава Румен Радев по повод корупцията по високите етажи на властта, но конкретен резултат така и не се постигна, тъй като участниците не се разбраха за общо становище.

В заседанието участваха лидерите на водещите партии, шефовете на парламентарните групи и премиерът Бойко Борисов.

“Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение”, каза президентът Румен Радев и написа в своята Фейсбук страница какво точно е предложил.

“Още с влизането си, Нинова даде тон с това, че се крадат по 10 млрд. на година”, каза пък премиерът Борисов след заседанието. “Попитах я откъде е взела цифрата. Помолих президента да е арбитър на финансисти, моите и нейните, да видим откъде идва цифрата”, коментира Борисов. “Дори аз не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 млрд. лева в техните управления”, изтъкна министър-председателят. “Попитах я откъде идва сметката – тя каза, че някъде в Европа се говори. Това й беше отговорът”, допълни Борисов, цитиран от агенция “Фокус”.

Обвинения се размениха и по темата с поста за европейски прокурор, за който е спрягана Лаура Кьовеши от Румъния.

“Корнелия Нинова да отиде да пита Румъния за Кьовеши”, призова лидерът на ГЕРБ. “На няколко пъти пише във Фексбук: “Борисов, страх ли ви е. Какво ви е?”, коментира премиерът и поясни, че в Румъния управлява социалистическо правителство. “Държавата ръководи сестринска партия на БСП. Моля ви, обадете се на колежката ви социалистически премиер на Румъния и питайте – какво и защо отнеха правото на Кьовеши. Не казвам нищо, не се бъркам и какво тя ми разказа, че се е случило в Румъния”, каза Борисов.

Ето какво каза и Корнелия Нинова след Консултативния съвет за национална сигурност при президента:

“По време на заседанието станахме свидетели на бранене на статуквото със зъби и нокти. Направените от мен предложения бяха отхвърлени. Не се прие да има нов антикорупционен закон – управляващите смятат, че сегашният закон е добър и работи. По второто ми предложение за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът арогантно ме препрати към Румъния да питам какви са резултатите от борбата с корупцията там. По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на прокуратурата и налагането на съдебен контрол над работата й ми беше отговорено, че по този начин ще бъдат затормозени съдиите, които и без това имат много работа.”

СЕБН