„Съпругата ми няма PR агенция и никога не е имала“. 

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на днешния брифинг в Министерството на образованието.

„Нормално е при медийни публикации да има проверка и на КПКОНПИ. Не се притеснявам, съпругата ми няма пиар агенция и никога не е имала“, заяви още той.

Вълчев подчерта, че в училищата учителите избират учебниците.

Това финансиране по никакъв начин не зависи от това с кое издателство са избрали да работят. Средствата за учебници, които плаща държавата, дори леко са намалели. Винаги съм отстоявал обществения интерес. Един единствен път съм връщал това, което е оценявано миналата година с учебника по история за 10-ти клас.“, допълни той.

„С Мария Карабельова не сме имали договорни отношения, нито с компаниите, които бяха визирани“, каза Вълчев.

Повод за думите му са вчерашните публикации за проверките на КПКОНПИ заради конфликт на интереси в МОН.

Припомняме, че на вчерашното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решения за образуване на две производства за конфликт на интереси, след сезиране по публикации в медии. Сигналите са за лица, заемащи висши публични длъжности и са по материали на медии.

В тях се съдържат твърдения, касаещи Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, и Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България.

Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.