Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изведнъж реши да разреши на “Еврохолд” да купи българските дружества на “ЧЕЗ груп”, независимо че само преди няколко месеца беше против и блокира сделката. Последва оспорване и съдебно дело, след което магистратите разпоредиха в края на юни т.г. на антимонополната комисия да види случая още веднъж. Сега КЗК се произнася скоростно и коренно различно от първия път, като вече разрешава сделката, пише Сега.

“КЗК разреши на Еврохолд България АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България. Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на
Еврохолд. Придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп е част от стратегията на Еврохолд за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания”, се казва в официално съобщение на “Еврохолд” (https://www.eurohold.bg/news/2020/eurohold-got-approval-from-bulgaria’s-competition- authority-to-acquire-cez-group-business-in-bulgaria-739.html) от четвъртък, 29 октомври.

Пак там се посочва, че интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на Еврохолд ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа – Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението, добавят от “Еврохолд”.

“Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза”, коментира Васил Стефанов, ръководител „Придобивания и Сливания” в Еврохолд България, цитиран в официалното съобщение.

В един от наскоро появилите си записи, на който се чува глас, напомнящ гласа на премиера Бойко Борисов (https://www.segabg.com/node/145787)се говори именно за “Еврохолд”. В него мъжът се заканва “да размаже физиономията” на собственика на компанията “Еврохолд”. “Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!”, нарежда мъжът на човека отсреща, който явно отговаря за медийна стратегия. За проверка на Комисията за финансов надзор срещу „Еврохолд България“ АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга се разбра на 24 юни 2019 г. Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за покупка на “ЧЕЗ България”. Точно в края на годината Комисията за защита на конкуренцията не позволи продажбата. В края на тази година пък последва пълен обрат.

Чешката ЧЕЗ направи серия неуспешни опити (https://www.segabg.com/hot/category- economy/sudut-pisa-dvoyka-na-kzk-za-sdelkata-evrohold-chez)да се отърве от активите си в България. Първо антимонополният регулатор забрани на “Интерком” на Гинка Върбакова да финализира сделката, а след това отказа и на далеч по-сериозния кандидат – финансовата група “Еврохолд”.

Иначе за продан са седем компании от семейството на ЧЕЗ у нас – “ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ Разпределение България“, „ЧЕЗ Електро България“, „ЧЕЗ Трейд България“, „Фри Енерджи Проджект Орешец“, „Бара Груп“ и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“.

Миналата есен КЗК отхвърли проектосделката с “Еврохолд”, като постави рекорд по бързо произнасяне. В началото на октомври 2019-а регулаторът сам обяви, че започва “задълбочено проучване”, което по принцип продължава с месеци. Но в този случай “задълбочаването” отне на КЗК няколко работни дни. Работата на КЗК се отличи не само със скорост, но и с оспорените пред съда аргументи. КЗК обясни, че не допуска сделката, защото, ако “Еврохолд” придобие активите на ЧЕЗ, можело да злоупотребява с пазарната си сила и да навреди на конкурентите. По-конкретно комисията посочва, че един

от бизнесите на “Еврохолд” е да издава застрахователни гаранции на търговци на електроенергийната борса, а “ЧЕЗ Трейд”, а и “ЧЕЗ Електро” са именно търговци на ток.