Максималната пенсия да стане поне 1 600 лева от 1-ви октомври, вместо 1 500 лева, както предвижда одобрената на първо четене от депутатите актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това предлагат представители на синдикатите и работодателите в становища по законопроекта.

В момента таванът на пенсиите е 1 440 лева.

От БСК предлагат да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на пенсиите на 1 600 лева, което е ръст от близо 11 процента спрямо сегашният.

Целта е насърчаване на мотивацията, работещите да се осигуряват върху реалните си доходи.

От КНСБ искат максималната пенсия да стане 1 630 лева като сумата се получава, ако към сегашния таван от 1 440 лева се приложи същият процент на повишение, който е предвиден за минималната пенсия, а именно – 13,3%.

Синдикалистите приемат гласуваното от депутатите увеличение на всички пенсии чрез повишаване на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто, но с уговорката, че трябва да се отчита действителният стаж, тоест ефективно отработените години, а не така нареченият „превърнат“ стаж.

При осигурителен стаж от различни категории труд, този от първа и втора категория се превръща по закон стаж от трета категория. Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира пред БНР:

“Ефективният един път на някои умножаван по три, на други по 1,67, на трети по 1,25. Сега си представете тия коефициенти всичките да ги умножим по 1,35 и несправедливостта напредва. Разликата между ефективния до този, който веднъж е зачетен, и е участвал вече във формулата и е бонфициран от 1,1 на 1,2, да си остане с 1,2”.