„Тези хора не са работили нито един ден в живота си.” Това каза за арестуваните петима лихвари днес в столицата зам. главния прокурор Иван Гешев, цитиран от NOVA. “В определени райони, където населението е с нисък социален статус, хора, които ще нарека криминални авторитети, движат почти всичко, свързано с незаконна дейност – от лихварството, през насилствени действия, наркотици и купуване на гласове. Остава усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила. Това не е така, но има база за работа”, обясни Гешев. По-късно той уточни, че засега няма данни задържаните при днешната акция да се занимавали с търговия за гласове.

“Времената на функциониране на такива групи, общности, ако не са свършили, ще свършат. Държавата и в частност прокуратурата са се ангажирали с този проблем. Има потенциал в кратки срокове този проблем да бъде решен”, каза още Гешев. Групата се е занимавала и с продажба на наркотици и цигари без бандерол.

Десетки полицейски служители претърсваха адреси в квартал „Христо Ботев” в столицата. Задържани са петима души.

генерал агрохимикали

“Групата осъществява дейността си от 2015 г. Претърсени са 5 адреса, задържани са 5 лица. Това бяха всички набелязани за задържане. Някои от тях са доста крехка възраст, но въпреки това са пълнолетни”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Операцията е насочена срещу престъпна група, занимаваща се с лихварство и насилствени действия. Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че участниците в групата отдавали заеми с много големи лихви, които при невъзможност да бъдат върнати, получателите били изнудвани да прехвърлят имота си, а жените са били превръщани в бели робини.