Софийската окръжна прокуратура е постигнала осъдителна присъда срещу М.Б., привлечен към наказателна отговорност това, че е

предизвикал катастрофа в района на село Новачене, при която е загинал мъж на 44 г. и е ранено дете.

Подсъдимият е бил изправен на подсъдимата скамейка с обвинителен акт, внесен за разглеждане в съда само два месеца след предизвиканото от него ПТП, отнело човешки живот.

Подсъдимият Б. е гражданин на Турция, на 54 г. Мъжът е правоспособен водач на МПС и работи като шофьор международни превози.

Около 18,30 ч. на 24.05.2020 г. М.Б. управлявал товарен състав – влекач, марка „Мерцедес“, с прикачено към него триосно полуремарке, в посока от гр. Враца към гр. Ботевград. Асфалтовото покритие било мокро.

По същото време, но в противоположна посока, се движел лек автомобил марка „Шкода“, с водач Г.Г., на 44 години. До него в колата пътувала М.Г., на 33 г., а на детската седалка отзад – 7-годишната им дъщеря А.Г.

В района на с. Новачене, шофирайки със скорост от 64 км/ч, подсъдимият Б. навлязъл в лентата за насрещно движение,

в зоната на преодоляване на дясната крива по отношение на посоката му на движение.

В момента, в който възникнала директна видимост към насрещно движещия се лек автомобил, водачът на товарния автомобил предприел действия за прибиране в дясната лента за движение.

Той задействал спирачките, боравил и с кормилото. Тези действия обаче не били извършени от него плавно, в резултат на което полуремаркето се изнесло вляво – в насрещната пътна лента, и със задната си част ударило другия участник в движението – управлявания от Г. лек автомобил.

Вследствие на пътния инцидент водачът на колата починал на място, а на малолетното му дете били причинени телесни наранявания.

Според заключението на вещото лице, изготвило съдебномедицинска експертиза, смъртта на пострадалия Г.Г. се дължи на масивна кръвозагуба. На дъщеря му била причинена средна телесна повреда – открита черепно-мозъчна травма, счупване на лявата скулна кост, фаланги на пръсти на дясната ръка, разкъсно-контузни рани в областта на главата и др.

От комплексната автотехническа експертиза е видно, че причината за настъпването на ПТП е в технически неправилните действия на подсъдимия Б., който следвало плавно да борави със спирачния педал и кормилния кръг.

Първоинстанционният съд е осъдил М.Б. на три години и два месеца „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване на наказанието и на лишаване от право да управлява МПС за срок от пет години.

Постановената осъдителна присъда не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.