Националната здравноосигурителна каса прие правилата, по които ще се извършват плащанията за допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, работещ на първа линия в битката срещу коронавируса.

По 1000 лв. ще получават и работещите в лаборатории в болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на Ковид-19.

Няма промяна в механизма, по който лечебните заведения получават финансирането за допълнително възнаграждение. Средствата ще се изплащат за дейността, от началото на годината, ежемесечно въз основа на информацията, подавана от самите болници. В приетите правила се регламентира и заплащането по 10 лв. за поставена имунизация срещу Ковид-19.

Месечният размер на средствата, който ще получи всяко едно лечебно заведение, ще се определя от броя извършени ваксинации, регистрирани в Националната здравно-информационна система.

Продължава прилагането и на всички досегашни финансови инструменти като изплащане по 1000 лв. на всеки общопрактикуващ лекар. От здравната каса уверяват, че е създадена необходимата огранизация, която да позволи своевременно обработване на отчетните документи на лечебните заведения и изплащане на всички дължими средства не по-късно от 24 февруари.