От МВР обявиха какви са предприетите действия по обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящия вот в неделя.

„Създаваме необходимата здрава среда за всички участници в изборния процес, среда за сигурност и охрана на обществения ред и не на последно място – осигураяване логистика и охрана при транспортирането на изборните книжа и материали.“

Създаден е щаб към МВР, който да регулира цялата дейност.

От 8-и март е въведен денонощен телефон, на който гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения на изборния процес.

Със заповед е изградено междуведомствено звено с прокуратурата за противодействие на купуването и продаването на гласове.

До момента са постъпили 144 сигнала за нарушение на изборните правила, по 163 преписки са образувани предварителни проверки, има 14 досъдебни производства, задържаните са 34-ма, а профилактираните – 1053.

Утре от 12 до 17 ч. ще се създава организация за охрана на устройствата за машинно гласуване в областните центрове.

В неделя над 20 000 служители на МВР ще охраняват изборите.

В страната ще има 409 подвижни секции за трудноподвижни хора. COVID-секциите в болници са 88, а 185 са подвижните.

Всичи 9394 машини за гласуване ще бъдат охранявани от органите на реда, като и в момента логистичната база, където се съхраняват те, биват охранявани от служителите на МВР.

Всички служители на МВР са запознати със здравния протокол и мерките, които следват да се предприемат.

„Разбира се, служителите ни ще разполагат с всички необходими защитни средства“, увериха от вътрешното ни ведомство.

Ще се извършва ускорено издаване на лични карти и удостоверения за гласуване.

Служителите в бюрата за издаване на удостоверения при неналичие на лични документи ще работят и на 3, и на 4 април (съответно в часовете 08:30 – 17:00 и 08:30 – 19:00).

Удостоверение може да се издаде във всяко едно РУ или ОД на полицията. Не се дължи държавна такса.