Здравното министерство е готово на отстъпки за вдигането на заплатите в общинските болници. Това стана ясно след среща между министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова и представители на Националното сдружение на общините в Република България. Предложението на ведомството обаче е меко казано закъсняло, тъй като ВАС вече спря временно изискването за повишение на заплатите в Анекса към НРД.

По време на срещата от Сдружението на общините припомниха, че някои лечебни заведения изпитват затруднения от 1 август да увеличат заплатите на своя персонал. Съгласно НРД това означава, че тези болници ще получат увеличение в цената на клиничните пътеки вместо средно с 25% – с 15%. В тази връзка министър Сербезова информира, че предложението на Министерството на здравеопазването е да се променят текстовете на Националния рамков договор, обвързващи финансирането на болниците от НЗОК с основните заплати на персонала, като за общинските болници, които отговарят на определени изисквания, се направи изключение.

„Възможни критерии за изключение
с оглед осигуряване на достъп на пациентите до медицинска помощ са лечебното заведение да е многопрофилно, повече от 70% от приходите да се разходват за възнагражденията на персонала и да се намира на определено отстояние от друга многопрофилна болница, тогава тази болница и такива като нея не бива да бъдат възпрепятствани да получат предвиденото в НРД увеличение на цените на клиничните пътеки, по които работят”, обясни началникът на кабинета на здравния министър и председател на НС на НЗОК доц. Васил Пандов. 

генерал агрохимикали

Засега обаче общинските болници 

не са изправени пред проблема да увеличат заплатите на 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар, защото ВАС спря това изискване в Анекса на НРД. В тази връзка пък НЗОК разиграва няколко сценария с оглед на окончателното решение, стана ясно на последното заседание на Надзорния съвет на фонда. Най-голямото притеснение за касата е, че, ако параграф 91 в НРД се обяви за нищожен, може да се спрат плащанията към болниците и джипитата. 

Причината е, че с него се въвеждат 

в сила промените в Анекса, сред които обаче не са само изискванията за по-високи заплати, но и новите цени, по които НЗОК плаща. Ако ВАС спре изпълнението на параграфа, ще трябва спешно да договорим нов анекс с БЛС, обяснява проф. Петко Салчев по време на последното заседание на Надзорния съвет на фонда. Това обаче ще стане ясно ноември, за когато е насрочено делото. Междувременно пък синдикатите стягат проттси, ако не се изпълнят по-високите заплати.