Учени от БАН вече имат готови проекти да се включат наравно с всички световни институции в търсене на лекарство и ваксина срещу COVID-19. Въпреки че не е ясно дали този вирус ще бъде актуален и следващата година, всяка една разработка е важна за изучаване на механизмите на вирусите.

Като една от загадките около коронавируса – защо въпреки обучения имунитет на възрастните, те са по-уязвими на инфекцията.

Във вирусологията са буквално на стартовата линия. Имат вече всичко необходимо, но техният коронавирус 229 е братовчед на COVID-19 – изолиран през 80-те години на миналия век, зимноепидемичен. Приликата межу тях е 65%, информира БНТ.

“Все пак този вирус би могъл да бъде използван като модел за провеждане на един скрининг за търсене евентуално на мишена във вируса като подход за антивирусна терапия”, казва гл.ас. Лора Симеонова, от лабораторията по грипни вируси, БАН.

Предстои им голям проект, заедно с института Пастьор, с италиански и китайски учени. Но сега дарение им дава възможност да започнат по-бързо и да направят първоначалната селекция на обещаващи молекули с антивирусно действие.

Дори да не стигнат до ефективно лекарство, със сигурност експериментите им ще допълнят познанията им за механизмите на действие на самия вирус.