Близо 500 първокласници получиха българското знаме дни преди честването на Националния празник – 3 март и станаха част от патриотичната инициатива, която организира Община Враца за четвърта поредна година.

С химна на Р България „Горда Стара планина“ малките възпитаници на Средно училище „Христо Ботев“ посрещнаха кмета Калин Каменов и общинския съветник д-р Иво Ралчовски. Любознателните ученици отговаряха на всички въпроси свързани с предстоящия народен обичай Баба Марта и Деня на Освобождението на България.

С огромен интерес те изслушаха легендата за българската традиция на 1 март да се подаряват мартеници, както и научиха важни факти за националния символ – българското знаме от младежките работници от Звено „Център за Младежки дейности“.

Кметът Калин Каменов подари трибагреника и на първокласниците в Начално училище „Иван Вазов“ и Средно училище „Никола Войводов“.

Български знамена бяха раздадени и от заместник-кмета Петя Долапчиева на първокласниците в учебните заведения „Васил Кънчов“ и „Отец Паисий“, както и от заместник-председателя на Общинския съвет – Владимир Христов на децата от Начално училище „Иванчо Младенов“ и Иновативно основно училище „Васил Левски“.

Трибагреникът ще бъде раздаван и на всички жители и гости на Враца, които ще се включат в честването на Националния празник на централния площад „Христо Ботев“.