Мащабен национален протест стягат българските медицински сестри. Те не са доволни от преговорите с министъра на здравеопазването за методиката за определяне на работните им заплати, съобщава БНР.

“Подготвяме голям, грандиозен протест на 15 май в София здравните работници и медицинските специалисти от цяла България. Ще започнем в 14:00 часа от Министерския съвет с шествие и блокиране на движението на възловите кръстовища в София”, каза медицинската сестра Димитрия Димитрова.

“Няма как да бъдат изпълнени исканията, защото не проявиха разбиране, че трябва да бъдем с основни стартови заплати – да започнем всички новозапочнали със стаж, с една основна заплата, и оттам насетне да се надгражда”, каза още тя.

От Министерството на здравеопазването пък казаха, че има политическа воля за увеличаване на работните заплати на професионалистите по здравни грижи. И допълниха, че методиката за справедливо разпределение на средствата за работна заплата ще бъде готова до 10 май. Дотогава щяло да се уточняват различните заплати в болниците и защо има диспропорции във формирането им. От МЗ заявяват, че тези несъответствия ще бъдат преодолени с новата методика.