На 26-ти ноември Църквата почита Св. Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител.

Той e християнски светец, роден и живял между 400 и 500 г. в областта Пафлагония, простираща се покрай южния бряг на Черно море в Западна Мала Азия.

Още от дете чистото му сърце се стремяло към свят живот. Растял без земни страсти. Цялото си наследство продал и раздал на църковни хора сиромаси. А след като останал без земното си имане отишъл в манастир и облякъл монашеска схима. Там се отдал на вяра и молитва, и най-строг пост.

Св. Стилиан решил да се отдаде на отшелничеството. Сбогувал се с братята от манастира и се оттеглил към пустинята, в необитаваните от никого места. Там се заселил в една пещера и заживял живот небесен. Хора от близо и далеч идвали при него, привлечени от светостта на личността му, за да се утешат душевно и телесно.

генерал агрохимикали

Той знаел как да утешава страдащите души, защото не забравял, че за да спечели една душа Царството Небесно, тя трябва да се оприличи на душичката на малките дечица, по думите на Господа:

“Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно” (Мат. 18:3).

Знаел, също че самите деца имат ангелски души. Те прощават и не таят злоба. Затова светецът много искал да помага именно на децата и да бъде техен пазител. За да осъществи това чисто желание, Премъдрият Отец го дарил с чудотворна сила за лекуване на болни деца.

Майки от различни краища на света идвали при него с болните си и сакати дечица, вярвайки, че той ще намери лек за болката им. Пристигайки в пещерата при стареца-аскет, прославяли Бога и молели Св. Стилиан да излекува децата им. А той ги посрещал с добросърдечност и състрадание, взимал болните деца в ръцете си и със сълзи се молел на Бога да ги изцери. Небесният Владика чувал всеотдайната молитва и светецът тогава извършвал чудото – децата оздравявали.

Така Бог прославил името на преподобния Стилиан, който посветил живота си на Славата Божия. Той лекувал не само деца. Чрез молитвите му бездетните жени раждали прекрасни и здрави деца. Много християни и след успението на стареца в Господа, продължавали да прибягват към него.

Затова Св. Стилиан се приема за Детепазител, закрилник на бебетата и малките деца и се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.

Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Стилиан, Стела, Стилиана, Стиляна, Стилян, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна.